Ispiti, stres

Pitaj psihologaCategory: QuestionsIspiti, stres
ljiljana asked 2 years ago

Pozdrav!
Imam 21 godinu, studentica sam treće godine falulteta. Trenutno spremam ispite čijim polaganjem bih dala uslov za četvrtu godinu. Međutim, već dugo vremena sam pod ogromnim stresom i pritiskom koji sam stvorila sama sebi i osjetim da mi je potreban razgovor sa stručnom osobom. Danima zaredom bih kretala sa učenjem i misli bi samo skrenule, srce jako zalupalo i suze bi se pojavile. Crne misli me okupiraju i osjećam tjeskobu.
Osjećam se labilnom, iscrpljenom. Od učenja, ali i od brige koja se stvorila zbog određenih situacija u porodici u toku godine koje iako su prošle, i dalje me muče. S druge strane, imam ogromnu podršku od momka s kojim sam godinu dana u vezi, i to na daljinu. 
Vjerujem da mogu upisati četvrtu godinu fakulteta. Skoro sam sigurna. Međutim, prenijela bih jako zahtjevne predmete i ne znam kako bih podnijela još više stresa nego što ga je bilo u toku prethodnih godina školovanja. Plašim se za svoje mentalno zdravlje.
Ne znam da li da dam svoj maksimum i nastavim davati, i po koju cijenu? Ili da napravim pauzu. Koliko je normalno da jedan, do sada dobar student ovako razmišlja? Da mu je sve postalo teret i da treba odmor od učenja.
Hvala Vam unaprijed
Lijep pozdrav

Leonora Pavlica psihoterapeut Staff replied 2 years ago

Pozdrav Ljiljana!
Ovo što pišeš je čest scenario kod mladih, savesnih i ambicioznih osoba. One neretko izrabljuju svoje kapacitete i preko mere koja je dovoljna. Mogla bi malo sniziti svoja očekivanja i učiti onoliko koliko je potrebno. Ishod će možda biti nešto slabiji, ali će mentalno zdravlje bar biti stabilno, a ono je najvažnije. Često se dešavaju takva preispitivanja – nastaviti svom snagom ili pauzirati, i to nije ništa neobično. Ali, ako ti se već vrzmaju po glavi ovakva pitanja, to je siguran znak da si jako opterećena i da bi ti dobro došlo da smanjiš gas. Razmisli natenane o svemu, preispitaj prednosti i mane obe opcije, posavetuj se sa ljudima od poverenja i donesi jasnu odluku o tome šta dalje. Ne dozvoli da te premišljanje umori još više.
Sve najbolje ti želim!