Da li znate šta je spektrofobija?

Spektrofobija (lat. spectrum – pojavljivanje, fenomen, oblik, duh) je vrsta specifične fobije koja uključuje morbidan strah od ogledala.

Osoba koja ima spektrofobiju je bila traumatizovana događajem u kojem je verovala da je videla avet, duha ili neku sličnu pojavu. Takođe, moguće je da je osoba bila traumatizovana nekim horor filmom, televizijskom emisijom morbidnog sadržaja ili noćnim morama. Ovaj strah može biti rezultat traume koja uključuje ogledala ili rezultat iracionalnog straha osobe da je neko posmatra iz ogledala.

Osobe koje pate od spektrofobije obično imaju pridružen set sujeverja vezanih za ogledala, kao što je čuveno verovanje da razbijeno ogledalo donosi sedam godina nesreće. Često imaju utisak da će nešto uplašeno iskočiti iz ogledala ili vide nešto veoma uznemirujuće što stoji do njih u odrazu ogledala. Drugi vidovi spektrofobije ispoljavaju se kao verovanje u natprirodni svet, gde je ogledalo prolaz u drugu dimenziju. Neki se plaše sopstvene refleksije u mraku i čini im se da im je odraz izvrnut na veoma čudan način. Drugi se pak plaše da će biti povučeni u ogledalo od strane neke natprirodne sile.

Kao i kod većine fobija, ovaj strah je moguće tretirati terapijom. Tehnike relaksacije i grupe podrške su posebno efikasne u tretmanu spektrofobije.

Leave a reply