Fejsbuk terapija

Lista negativnih strana Fejsbuka i ostalih društvenih mreža je u stalnom porastu, počev od ideje da se uspostavi dijagnoza internet zavisnosti, preko navođenja da je to plodno tle za razvoj i/ili manifestaciju narcizma, pa sve do uticaja na socijalizaciju gde smo predstavljeni kao zajednica osamljenih pojedinaca.

Da li su FB prijateljstva nužno lažna? Da li smo ogrezli u manipulaciju gde se u ovom virtuelnom svetu svako može predstaviti kakogod? Da li je ovo leglo samopromocije, mesto gde odumire “prava” empatija i gde vlada lažno moralisanje? Da li smo se sa porastom fejsbuk prijatelja zapravo otuđili od onih “pravih”? Da li nas Internet lagano uvlači u takav stil življenja koji je nedvosmisleno poguban po naše zdravlje?

Ovo su samo neka od pitanja kojima se bave kritičari društvenih mreža. A ja, kao neko ko nikad nije poštovao jednosmernu kritiku, želim da se osvrnem i na pozitivne trendove koje su nam donele “nove” tehnologije.

Neću nabrajati, neću smarati, navešću samo jednu prednost koja mi se čini vrednom pomena i neobično važnom.

Svi znamo da postoji skype terapija i onlajn savetovanje. Njihovim postankom, mnogim ljudima je psihološka pomoć postala dostupnija – invalidima, onima koji pate od socijalne fobije, onima koji žive na nedovoljno razvijenim mestima gde nema psihologa, ljudima u inostranstvu koji zbog jezičke barijere nisu bili u mogućnosti da sebi priušte ovakvu vrstu pomoći, itd. Pa opet, ovo je ipak ostalo rezervisano za one koji finansijski mogu da isprate priču.

Zato su za mene veće i humanije iznenađenje grupe samopomoći. One su nastale sa ciljem da se pojedinci koji prolaze kroz slične životne patnje povežu, stvore socijalnu, empatičnu mrežu i zadobiju neospornu i pravovremenu podršku.

Ovakve grupe obično su zatvorenog tipa, gde admin ima ovlašćenje kako za odobravanje novog članstva, tako i za “izbacivanje” iz grupe ukoliko neki član svojim komentarima remeti mir grupe.

Grupe su obično male (oko stotinjak članova), ali veoma aktivne i žive. Članovi uvek hitro reaguju ako je nekome loše i svojim savetima, pa i samim prisustvom, ukazuju potrebnu podršku. Bogatstvo socijalne mreže, odnosno podrška, jedan je od najznačajnih prediktora uspešnosti klasične forme psihoterapije, pa je i u ovoj formi takođe neobično važna.

Osim podrške u kriznim situacijama, grupe se okupljaju i sa idejom da se njihovi članovi razonode, zabave i skrenu misli sa surove svakodnevnice. Svaki dan u grupi otpočinje jednim toplim, familijarnim “dobro jutro” i završava sa “laku noć”, baš kao i u pravoj porodici. Ovde nema lažnih profila, lažnih prijatelja i lažnih komentara. Ljudi su orijentisani na bodrenje, osnaživanje i umirivanje.

Pored ovoga, zadatak admina je i da grupi obezbedi kvalitetnu stručnu podršku, kao što su psiholozi, psihoterapeuti, life coach-evi, koji će kada mogu, bez finansijske nadoknade, grupu snabdeti dodatnim znanjima važnim za problem grupe. Ovakvi pojedinci grupi pomažu bilo svojim nesebičnim savetima, bilo snimanjem live videa, gde članovi grupe mogu postavljati stručnjaku njima važna pitanja.

Lično sam saradnik u 3 ovakve grupe, čija je glavna tematika anksioznost – Anksioznost nije kraj pusti muziku i uživaj, Pretty anksiozne 🙂 i Smehom protiv anksioznosti. Na ovom mestu zato želim da poručim svojim kolegama sledeće:

Učešćem u ovakvim grupama možete:

  • Dodatno usavršiti svoj rad u nekoj oblasti
  • Mnogima pomoći u kritičnim situacijama
  • Biti ponosni na svoju nesebičnost i humanost
  • Postati dostojni toga da se nazovete stručnjakom “pomagačke profesije”.

Zato, bez negativizma, bez bezrazložnog kriticizma, otvorimo horizonte i uvidimo i korisnosti društvenih mreža!

Ovim putem pozivam sve ljude koje nešto tišti da ovde pronađu svoju podršku, kao i sve kolege da se priključe i pokažu svoju humanost 🙂

Za kraj evo malog podstreka koji dolazi upravo od jedne članice ovakve FB grupe:

“Epa ovako..
Pratim sve objave u grupi i hvala bogu da postoji int. fb i grupe ovog tipa..
Ja sam ovo naše sranje prošla sama /94g ratno stanje/ nikom nisam mogla ispričati kako se osjećam jer im je smiješno..mislili su da sam pukla ,
Užasan strah,panika,mantanje bezvoljnos ,ma neznam ni sta vec nije,i nikad nisam završila na hitnoj sve sam to nekako sama prolazila a vi danas imate ovu divnu grupu i slobodno razmijenite svoja trenutna stanja jer u društvu je sve lakse..

Leave a reply