Pitanje

Luka asked 6 months ago

Poštovanje,
Prije 3 godine sam imao jedan problem, možemo reći da sam tokom te godine bio na neki način odvojen od realnosti, kao da sam živio u nekom svom svijetu. Naravno, imao sam probleme u svim aspektima života i bukvalno nisam mogao da funkcionišem. Jednostavno, kao da nisam bio ja. Od 2017 sam odlučio da završim sa uzrokom tog problema, i taj “oporavak” je trajao do ove godine i mogu reći da je bio jednako neprijatan kao i sam problem. Na početku ove godine, kao da je nešto “kvrcnulo” u mojoj glavi i sve se riješilo. Počeo sam da funkcionišem normalno, baš kao i prije tog problema. Jednostavno, kao da se sve posložilo nazad u glavi i riješilo se u svim aspektima. Svakog dana ove godine osjećam to “blagostanje” u glavi, živim normalno i bez smetnji.
Ono što izaziva nervozu kod mene i zbog čega se zapravo obraćam: skoro su mi se javila neprijatna pitanja, npr. “Kako znam da je sve riješeno u mojoj glavi i da to nije samo trenutno olakšanje(iako traje od samog početka godine), kako da znam da će to trajati zauvijek i da se neće vratiti sve na staro i loše, kako da znam da je to što ja nazivam konačno rješenje zapravo konačno rješenje?”Bez obzira što ja subjektivno smatram da je sve riješeno i da će tako i ostati, našao sam logične argumente kojima sam potkrijepio te tvrdnje, mogu reći da sam dao “pokriće” za svoje mišljenje, odnosno “potvrde”. Medjutim, javila mi se neprijatna misao “kako da znam da psiha funkcioniše po logičkim principima, šta ako mozak baš sada ne postupi logično i kao iz vedra neba svo blagostanje nestane, šta ako se baš meni desi neki izuzetak što se tiče psihe, pa ona ne postupi kako je logično, da li ću ikada saznati da li će psiha u ovom slučaju ipak pratiti logiku, da li se što se tiče psihe može desiti nešto neplanirano, šta ako baš moja psiha funkcioniše kao fenomen itd.”
Obraćam vam se kako biste mi, kao stručnjak, dali odgovore na ta pitanja. Ja sam ih nazvao “tehnička pitanja, pošto ja subjektivno smatram da je sve u redu.
Hvala